Stogodišnje stvaralaštvo na slovačkom i rumunskom jeziku u Kovačici – Akitvnosti DK KovačicaNaj poznatija pozorišna manifestacija ove ustanove su Maškovi dani posvećeni glumcu koji je preminuo devedesetih godina. Ovo je 1 od 3 projekta koje finansira kancelarija za Slovake u dijaspori.

Bitni događaji su i festival dečije zabavne Slovačke muzike leti pesma leti i manifestacija raspevani dragulji. Maškovi dani se održavaju tokom maja meseca a muzički festivali u drugoj polovini godine. Maškovi dani nisu takmičarskog karaktera već se održavaju u pomen Tomaša Maška Hrješika. Kovačička publika nije zahtevna i uglavnom voli komedije. Postoje i pozorišni sadržaji za decu koje izvode uglavnom gosti iz većih gradova. Ovaj dom kulture vodi direktor Jan Tomaš koji potiče iz muzičke porodice pa je samim tim u kulturne aktivnosti uključen i njegov otac i brat. Učestvuju u kreiranju muzičkih aktivnosti. Po uzoru na koncert koji se održava na svetski dan muzike u Bratislavi, čelnici Kovačičkog doma kulture su došli na ideju da da nešto tako organizuju na trgu u Kovačici što je naišlo na odobravanje meštana. U okviru tog programa su zastupljena deca koja sviraju razne muzičke instrumente kao i vokalni solisti. Dalji planovi i aktivnosti doma kulture zavise od epidemiološke situacije ali ono što je želja direktora je da se ljudi aktiviraju i druže kroz razne programe i manifestacije.

Projekat: Stogodišnje stvaralaštvo na slovačkom i rumunskom jeziku u Kovačici Projekat je podržao i sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Vojvodine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *