PITAMO: Koliko pratite sadržaje koji dolaze do Vašeg deteta?Srpska javnost je trećeg maja bila zatečena činjenicom da se u beogradskoj školi desila pucnjava i da je ovom prilikom ubijeno više dece uzrasta između 13 i 14 godina, a među njima i školski čuvar. Poslednji bilans ove tragedije promenjen je pre samo nekoliko dana kada je preminula još jedna devojčica nakon teške borbe sa povredama glave koje su zadobijene od metaka. Sve ovo je učinio dečak od 14 godina.

Nakon tragedije, organizovana je konferencija za medije u Vladi Republike Srbije. Predsednik države, predstavnici Vlade, Policije, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete obratili su se javnosti koja je sa nevericom primila zastrašujuće podatke o nemilosrdnom zločinu koji se desio u poznatoj beogradskoj školi.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je u svom obraćanju da je ’’jedino čega se plaši domino efekat’’. Upravo to se i desilo – samo dan kasnije mladić star 21 godinu nasumično je pucao na ljude u više sela u okolini Mladenovca. Ovom prilikom iz vatrenog oružja usmrtio je osmoro ljudi, a ranio 13.

Nakon prvog slučaja, a uporedo sa drugim, mediji su izveštavali o mladima koji su pokrenuli stranice i profile na društvenim mrežama koji podržavaju četrnaestogodišnjeg dečaka i njegov čin. Privedeno je više maloletnih osoba koje su svoje vršnjake napale, fizički, nožem, a bilo je i onih koji su plastičnim
pištoljima imitirali u svojim učionicama dečaka koji je u Beogradu počinio krvavi pir.
Ova dva događaja, i niz slučajeva nasilja u školama, pokrenuo je medije da se bave temom nasilja među decom, programskim sadržajima i uticajima koji mogu imati na mlade. Milica Kon, mama influenser u Srbiji, za nacionalne medije govorila je o nasilju koje je pretrpelo njeno dete u jednoj, takođe, poznatoj
beogradskoj školi. Ona je ukazala na hronično nerešavanje problema kada je u pitanju vršnjačko nasilje.

Kada se dese događaji poput ovih u Srbiji početkom maja, pitanje je – ko je za sve kriv? Krivi smo mi.

Društvo traži odgovornost, a odgovorno je upravo ono.
Zakazalo je čitavo društvo.
Zato mi želimo da razgovaramo sa roditeljima i profesorima o jednoj vrsti nasilja koja se pojavljuje kao najčešći oblik kada su u pitanju adolescenti – vršnjačko nasilje na internetu.
Neophodno da započemo jedan razgovor – razgovor sa roditeljima i profesorima.

Pomozite nam u nameri da otkrijemo da li pravilno vodimo računa o sadržajima sa kojima nam se deca susreću na interentu i društvenim mrežama. Pomozite nam da saznamo više o ulozi roditelja i profesora kada je u pitanju nasilje na društvenim mrežama.

Upitnik je anoniman i da podaci će se tretirati sa diskrecijom i poverenjem.

Ukoliko želite o ovoj temi da pričate, možete nam pisati na udruženje.oko@gmail.com.

Roditelji, profesori podelite vaše iskustvo: Deca zrtve online nasilja