Kulturno umetnička društva kao čuvari tradicije (KUD ”Sveti Sava”)Sa ciljem negovanja i promovisanja narodnog melosa i igre KUD ”Sveti Sava” godinama postoji i radi u Crepaji.

Kulturno umetničko društvo Sveti Sava osnovano je 2003. u Crepaji.
Jedan od osnivača je Branko Topolovački, a tada, pre 19 godina, dato je ime koje treba da opravda svoje potomke koji će nekad postati nečiji preci.

Kroz folklorni svet umetnosti prošlo preko 700 osnovaca i srednjoškolaca, ali i onih koje svoje „treće doba“ drže i dalje „prvim“, te je dosta veterana koji i danas učestvuju u radu KUD-a Sveti Sava.

KUD „Sveti Sava“ svake godine održava tradicionalni Svetosavski koncert, a sem toga, tu su i manifestacije „Igrom i pesmom kroz Crepaju“ , kao i „Veliko crepajačko kolo“, preteče „Crepajačke fijakerijade“, najposećenije manifestacije, koju svake godine proprati i do pet hiljada posetilaca.

Društvo je član Udruženja „Vojvođanska tradicija“, jedino iz južnog Banata, čiji naziv sam po sebi govori o čemu je reč, a prošle godine učestvovalo je u Idvoru, u programu prve „Banatske razglednice“, zajedno sa kulturno-umetničkim društvima „Banatsko kolo“ iz Debeljače, „Neolit“ iz Starčeva, „Abrašević“ iz Pančeva, „Mladost“ iz Alibunara, „Dobrica Milutinović“ iz Banatskog Karlovca i domaćinima iz Idvora.

Na inicijativu Kulturno – umetničkog društva Sveti Sava, u Crepaji je u oktobru počela sa radom škola tambure. Časove vode tri nastavnika muzike iz Tamburaškog centra Tamburatorijum iz Pančeva. Polaznici su podeljeni u tri grupe počev od onih najmlađih koji su pre tri meseca prvi put uzeli tamburu u ruke, preko onih koji su već imali predznanje do veterana, kaže nastavnik muzike Marko Štetin. On je dodao da iako je sve počelo skromno danas školu tambure pohađa tridesetak polaznika.
Prvi javni nastup pred domaćom publikom polaznici škole tambure imali su 22. decembra u svečanoj sali mesne zajednice u Crepaji.
Osim sviranja na tamburi sa decom se radi i opšte muzičko opismenjavanje, da bi savladali osnove muzičke teorije i postali formirani samostalni svirači, kaže Marko. Prema njegovim rečima tambura je veoma značajna za ovo podneblje.
Pored Marka, časove tambure u Crepaji vode i nastavnici muzike Relja Jarkovački i Uroš Čalić. Novi članovi su uvek dobrodošli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *