Stogodišnje stvaralaštvo na slovačkom i rumunskom jeziku u Kovačici – Dom kulture 3. Oktobar.3. Oktobar je dan kada je Kovačica bila oslobođena u II. Svetskom ratu.

Tada se nizom manifestacija obeležava oslobođenje ovog mesta pa je i ustanova kulture dobila naziv po tom značajnom datumu. Dom kulture je građen u periodu od 1956.g. Do 1958.g. 19. Februara je dobijena upotrebna dozvola od strane lokalne samouprave a već početkom marta iste godine je izveden prvi program. Kulturno umetničko društvo je osnovano 5 godina kasnije.

Potreba za ovim kulturnim zdanjem se javila jer je, između ostalog, prva pozorišna trupa osnovana daleke 1914.g. a prvu predstavu su izveli 22. Februara iste godine kada je i osnovana trupa. Igrane su predstave raznih autora na Slovačkom jeziku ali i Srpskih i inostranih autora koje su bile prevođene na Slovački. Uprkos pauzama u toku ratova i trenutne pandemije, Kovačičani nisu zaboravili svoju kulturu i svojski se trude da privuku publiku raznim adekvatnim programima.

Aktivisti ove ustanove kulture su bili naj aktivniji za vreme SFRJ. Gostovali su u regionu kao i nekoliko puta u Slovačkoj. Trenutno su aktivne razne sekcije: Folklorna, pevačka, pozorišna kao i orkestar. Trude se da održe kontinuitet uprkos pandemiji. U planu je nekoliko pozorišnih predstava.

Projekat: Stogodišnje stvaralaštvo na slovačkom i rumunskom jeziku u Kovačici Projekat je podržao i sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Vojvodine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *